Συχνές ερωτήσεις


1. Γιατί φοράτε στολή;
Η στολή, ο χαιρετισμός και τα σήματα είναι τα κύρια εξωτερικά οδηγικά χαρακτηριστικά που ενώνουν χιλιάδες παιδιά και νέους σε όλο τον κόσμο, μέλη της μεγάλης Οδηγικής Οργάνωσης. Εκφράζουν την αφοσίωση σε κοινά ιδανικά, την πίστη στην κοινή αναζήτηση ενός κόσμου ειρηνικού, αδελφωμένου και αισιόδοξου. Είναι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της Οδηγικής μας ταυτότητας και ένα από τα μέσα που μας ενώνουν σε ένα δυναμικό σύνολο.
2. Τι είναι υπόσχεση;
Η οδηγική Υπόσχεση εκφράζει την Ιδεολογία και τις αρχές του Οδηγισμού. Τη δίνουν όσοι αποδέχονται την Οδηγική Ιδεολογία ως μέρος των αξιών τους και, δίνοντας την, γίνονται μέλη της Οργάνωσης. Η Υπόσχεση είναι διαφορετική για καθέναν από τους τέσσερις Κλάδους.
3. Δέχεστε άτομα από κάθε θρησκεία;
Βεβαίως! Ο Οδηγισμός δέχεται ανθρώπους από κάθε θρησκεία, φύλο, φυλή κλπ.
4. Τι σχέση έχετε με την πολιτική;
To Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού είναι νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και η Διοίκηση του εκλέγεται. Υποστηρίζεται από το Κράτος και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Συνεργάζεται κατά καιρούς με κρατικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για συγκεκριμένα προγράμματα. Δεν έχει σχέση με πολιτικά κόμματα, νεολαίες κλπ. Όσα ενήλικα μέλη επιθυμούν να ασχοληθούν με την πολιτική παραιτούνται από τα Οδηγικά τους καθήκοντα. Αργότερα, όταν λήξει η πολιτική δραστηριότητά τους, μπορούν να επανέλθουν σε αυτά.
5. Από πού χρηματοδοτείστε;
Οι τακτικοί πόροι του ΣΕΟ είναι η ετήσια συνδρομή των μελών του και τα έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις. Συμπληρωματικοί πόροι προέρχονται από έκτακτες εισφορές, από επιχορηγήσεις κρατικών φορέων, δήμων και κοινοτήτων, από δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές, κληροδοσίες κλπ.
6. Τα ενήλικα μέλη του ΣΕΟ πληρώνονται;
Όχι. Η προσφορά στον οδηγισμό είναι εθελοντική για όλα τα μέλη, όλων των ηλικιών.
7. Ποιοι και πώς μπορούν να γίνουν μέλη του ΣΕΟ;
Στις ομάδες μπορούν να ενταχθούν αγόρια και κορίτσια από τεσσάρων μέχρι δεκαοκτώ ετών. Άνδρες και γυναίκες πάνω των δεκαοκτώ ετών μπορούν να προσφέρουν στον Οδηγισμό σε τομείς αντίστοιχους με τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα τους, είτε ως Στελέχη είτε στελεχώνοντας τα Τοπικά Συμβούλια.
8. Γιατί να σας εμπιστευτούμε τα παιδιά μας;
Διότι ο Οδηγισμός είναι μια πρωτοποριακή Παιδαγωγική Οργάνωση στην Ελλάδα. Μέσα από τις δραστηριότητες της Οδηγικής Ομάδας το παιδί μαθαίνει να ζει ομαδικά, να συνεργάζεται, να εκφράζεται, να προγραμματίζει, να πραγματοποιεί και να αξιολογεί παίζοντας. Μαθαίνει επίσης να σέβεται, να μοιράζεται και να κάνει τρόπο ζωής το Νόμο των Οδηγών. Στον Οδηγισμό, και με τη βοήθεια των ειδικά εκπαιδευμένων Στελεχών του, τα παιδιά διαμορφώνουν ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
9. Τι σχέση έχετε με τους προσκόπους;
Ο Προσκοπισμός είναι αδελφή Οργάνωση με κοινά ιδανικά και ιδεολογία αλλά διαφορετική παιδαγωγική προσέγγιση. Ιστορικά ο Προσκοπισμός σχεδιάστηκε για τα αγόρια και ο Οδηγισμός για τα κορίτσια. Σήμερα και οι δυο οργανώσεις είναι μικτές.

Σχολιάστε